Informatie voor nieuwe deelnemers

Kubus
Je neemt je eigen kubus(sen) mee. Vrijwel alle regulier verkrijgbare kubussen/merken zijn toegestaan. Bij het onderdeel ‘blind’ gelden aanvullende voorwaarden. Bij twijfel beslist de aanwezig WCA-delegate (Ron van Bruchem).

Timer
We maken gebruik van Stack-timers. Op internet vind je tal van video’s waarin je ziet hoe deze timers werken. Op de wedstrijddag kun je de timers natuurlijk even uitproberen.

Wedstrijdverloop
* Per onderdeel (‘event’) splitsen we de deelnemers op in groepen. Uiterlijk de dag voor de wedstrijd hoor je in welke groep(en) je zit.

* Als jouw groep aan de beurt is, lever je je kubus in bij de jurytafel. Je neemt vervolgens plaats op een van de stoelen in de ‘wachtruimte’. Als je naam wordt genoemd, ga je bij een van de wedstrijdtafels zitten.

* De scheidsrechter (‘judge’) zet jouw kubus afgedekt voor je op tafel. Je hebt vervolgens 15 seconden om de kubus te inspecteren. De judge houdt dit bij op een stopwatch. Als je klaar bent met inspecteren activeer je de timer en los je zo snel mogelijk de kubus op. Je moet zelf beginnen met oplossen en hoeft dus niet op een signaal van de judge te wachten. De judge schrijft de tijd (met twee cijfers achter de komma) op een scorebriefje. Je controleert dit en zet je handtekening voor akkoord. Je gaat weer terug naar de wachtruimte. De judge zorgt ervoor dat de kubus weer terug gaan naar de jurytafel.

* Je lost in totaal vijf keer de kubus op (bij het onderdeel ‘blind’ drie keer). De langzaamste en snelste tijd tellen niet mee, de andere drie tijden bepalen je ‘average’. De winnaar van het onderdeel (‘event’) is de deelnemer met de snelste average-tijd.

Drie rondes 3×3
De 3×3 is het ‘koningsnummer’ Bij deze wedstrijd zijn dan ook drie rondes 3×3. De snelste 75% uit de eerste ronde gaan door naar de tweede ronde. De tien snelsten uit de tweede ronde gaan vervolgens door naar de finale.

Tijdlimieten
In het schema zie je per event een tijdlimiet staan. Lukt het je niet om de kubus binnen de limiet op te lossen dan zal de judge je poging stoppen, deze poging geldt dan als een DNF (‘did not finish’). Als je één DNF hebt, dan telt deze als langzaamste tijd. Er kan dan nog steeds een average-tijd worden berekend op basis van je andere pogingen.
Bij een aantal events geldt een bovendien een cutoff-tijd. Minstens een van je twee eerste pogingen moet dan binnen die tijd zijn. Lukt dat niet, dan mag je geen 3e, 4e en 5e poging doen.

Speciale regels
Soms gaat er wel eens wat mis. Je stopt de timer bijvoorbeeld terwijl de kubus nog niet helemaal opgelost is. Meestal betekent dit een DNF (did not finish). Gaat het om slechts één ontbrekende draai, dan krijg je twee strafseconden (een zogenoemde +2). In sommige gevallen kan ALLEEN de delegate beslissen om je een extra poging toe te kennen. Gaat je kubus tijdens het draaien kapot? Probeer hem dan direct weer in elkaar te zetten en maak je poging af. Let op: je mag hierbij géén hulp krijgen, zelfs niet bij het (bijvoorbeeld) van de grond rapen van onderdelen. Lukt dit niet, dan geldt deze poging als DNF.

Scrambles
De manier waarop een kubus door elkaar wordt gedraaid, noemen we een scramble. Uiteraard krijg je bij iedere poging een andere ‘scramble’. Alle deelnemers van jouw groep lossen bij de wedstrijd dezelfde (door computer gegenereerde) scrambles op. Zolang jouw groep nog bezig is, praat je NIET met elkaar over de scrambles. Een aantal (ervaren) deelnemers wordt gevraagd om te helpen met scramblen bij de jurytafel.

Live resultaten
Tijdens de wedstrijd zijn de resultaten live te volgen op cubecomps: http://cubecomps.com (ook te downloaden als app:
Voor Apple:
https://itunes.apple.com/es/app/cubecomps/id1252784910?l=en&mt=8).
Voor Android:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.simonesantarsiero.cubecomps

Resultaten en rankings op WCA-website
Binnen enkele dagen na de wedstrijd worden de resultaten verwerkt op de website van de WCA: https://www.worldcubeassociation.org/results/events.php.
Vanaf dat moment vind je daar een pagina met jouw persoonlijke resultaten. Ook kun je hier o.a. alle nationale en internationale records, rankings etc. terug vinden. Je krijgt ook een mail als je de resultaten op de site staan

Eenmalig legitimeren
Omdat het je eerste wedstrijd is, vragen we je een legitimatiebewijs mee te nemen. Zo kunnen we je naam, nationaliteit en geboortedatum controleren en je WCA-account bevestigen.

WCA-reglement
Het is een officiële wedstrijd. Dat betekent dat we werken volgens de WCA-regels. Je vindt de regels hier https://www.worldcubeassociation.org/regulations/#

Filmen en fotograferen
Veel deelnemers filmen zelf met een kleine camera hun inspanningen tijdens wedstrijden. Ook zijn er vaak ouders die foto’s en filmopnamen maken. Hiervoor gelden drie belangrijke regels:
* gebruik géén flitser
* houd minstens een meter afstand van de wedstrijdtafels
* de deelnemer mag niet zelf het scherm van de camera kunnen zien